× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Platte wielwebspin

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelPlatte wielwebspin

Latijn: Nuctenea umbratica


Omschrijving
Familie Araneidae (kruisspinachtigen); De Araneidae, ook wel wielwebspinnen genoemd, maken allen een regelmatig wielweb, waarbij ook de naaf gevuld is, dit in tegenstelling tot de strekspinnen. Een sterke signaaldraad loopt van het centrum van het web naar een schuilplaats in de vegetatie of ondergrond, waar de spin zich vaak ophoudt. Het zijn kleine tot zeer grote spinnen (3 - 18mm).

De Platte Wielwebspin maakt een tot 70cm groot wielweb, bij voorkeur aan bouwwerken, bomen en palen. Het web heeft een duidelijk excentrische vorm; de naaf is altijd verschoven in de richting van de schuilhoek. Deze bevindt zich in/onder schors, of in spleten en kieren van gebouwen en andere bouwwerken. Overdag blijft de spin daarin verborgen, 's nachts zit hij meestal in het midden van het web, waarbij vooral nachtvlinders en andere 's nachts vliegende insecten worden gevangen. In de winter kan men hem vaak vinden onder loszittend schors van afgestorven bomen.

Biotoop
In bossen, parken en tuinen, in open gebieden vaak op palen, hekken en bruggen.

Bron: www.waarneming.nl


☰ foto's

Platte wielwebspin

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer