× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Gekraagde roodstaart

© 2020 Rob Terveer

☰ artikelGekraagde roodstaart

Latijn: Phoenicurus phoenicurus
Engels: Common Redstart


Het mannetje van de gekraagde roodstaart is door de oranje onderzijde en de zwarte rug een opvallende vogel. Ook door de zwarte keel en het witte voorhoofd is de vogel goed te herkennen. Het vrouwtje heeft een minder opvallend verenkleed, dat op de staart na voornamelijk grijsbruin van kleur is. De staart is net als bij het vrouwtje van de zwarte roodstaart roodbruin van kleur. Beide vogels zijn te onderscheiden doordat het vrouwtje van de gekraagde roodstaart lichter is en meer bruin in het verenkleed heeft.
De gekraagde roodstaart is vaak in een rechtopstaande positie zittend te zien op een zitpost, waarbij de staart voortdurend trilt. Vanaf deze zitpost jaagt de vogel op insecten die op de grond gevangen worden.
De gekraagde roodstaart heeft een herkenbare zang, bestaande uit een aantal ie tonen, gevolgd door een zachte triller. De vogels broeden in boomholten of nestkasten met een ovale opening, waarbij het mannetje vaak vanuit de opening zijn zang voordraagt. In de winter trekken de gekraagde roodstaarten naar Afrika om te overwinteren.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Gekraagde roodstaart

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2020 Rob Terveer