× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Steltkluut

© 2020 Rob Terveer

☰ artikel



Steltkluut

Latijn: Himantopus himantopus
Engels: Black-winged Stilt


Door de extreem lange poten is de steltkluut een opvallende verschijning. In de vlucht steken de poten ver achter het lichaam uit. Het voedsel bestaat onder andere uit insecten, kreeftachtigen en kleine vissen, die door de lange poten ook in dieper water gevangen kunnen worden. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden doordat het mannetje glanzend zwarte bovendelen heeft, terwijl het donkere gedeelte bij het vrouwtje donkerbruin is.
In kleine kolonies bouwt de steltkluut een grote nest van plantenresten, meestal op een verhoging. Nadat de eieren zijn uitgekomen, verlaten de jongen meteen het nest en zoeken al direct zelfstandig voedsel. Van de steltkluut broeden hooguit enkele tientallen paren in Nederland, rond het Middellandse-Zeegebied is de vogel talrijker. De Nederlandse kluten overwinteren kort in Midden-Afrika en komen vanaf maart al weer terug.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Steltkluut

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!



Art by nature


copyright © 2016 - 2020 Rob Terveer